Scandalul de la padocul public din Bârlad continuă

Divergențele dintre asociația care strânge câinii comunitari din Bârlad și ONG-urile de protecție a animalelor par a nu se mai termina. Ion Păun, vicepreședintele Asociației „Sprijină câinii”, cea care în anul 2019 a câștigat licitația pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, a declarat pentru NewsVaslui.ro că s-a săturat de jignirile și presiunile la care este supus el și angajații săi, din partea asociațiilor „Ultima speranță la viață” și „Seelen für Selchen”, și că va lua atitudine.

Reprezentantul Asociației „Sprijină câinii” spune că este hărțuit de-a dreptul și că iubitoarele de animale din cele două ONG-uri nu fac altceva decât să zădărnicească punerea în aplicare a Legii nr. 155/2002 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Vinerea trecută, s-a iscat un adevărat tărăboi, pentru că îngrijitorul nu a putut fi prezent exact la ora stabilită pentru a putea încărca în mașina unei asociații 42 de câini ce urmau să fie dați spre adopție.

Geta Grasu, vicepreședinta Asociației „Ultima speranță la viață”, s-a enervat întrucât șoferul mașinii care urma să transporte câinii într-un adăpost de la Curtea de Argeș a trebuit să aștepte o oră și jumătate până s-a deschis padocul public din Bârlad.

„Un nou episod din seria jignirilor venite din partea asociațiilor de protecție a animalelor s-a consumat la sfârșitul săptămânii trecute, când, dis-de dimineață, am fost sunat și luat la rost pe o tonalitate și un limbaj necivilizate, reproșându-mi-se că îngrijitorul nu a fost la padoc la ora 8. Trebuia să fie încărcați 42 de câini ce urmau să fie dați în adopție. Este adevărat că îngrijitorul a întârziat, motivând că a avut pană la bicicletă, el locuind în afara Bârladului. Nu e un capăt de țară, nu s-a întâmplat nimic, într-atât încât să fiu batjocorit și amenințat. Nu am nimic cu adopția câinilor, nu m-am împotrivit niciodată. Este bine că acest lucru se întâmplă, mai ales când padocul este supraaglomerat. De ce trebuie, de fiecare dată când apare o problemă minoră, ca aceste reprezentante ale asociațiilor de protecție a animalelor să adopte o atitudine care nu le onorează? De când am preluat serviciul, în 2019, aceste femei sunt în continuu nemulțumite. Nu colaborează cu asociația noastră și întrețin o stare conflictuală care nu face bine nimănui. De fapt, se folosesc de aspectul emoțional pentru a dovedi sponsorilor din străinătate cât sunt de active și cum salvează ele câinii, de parcă noi, cei care ne ocupăm de gestionarea câinilor fără stăpân, am fi niște criminali.”, a declarat Ion Păun, pentru NewsVaslui.ro .

Acesta a mai precizat că Asociația „Sprijină câinii” nu face altceva decât să transpună în practică ceea ce a prevăzut legiuitorul în legătură cu gestionarea câinilor comunitari. Conflictele au început încă de la preluarea serviciului de gestionare a câinilor comunitari, când nu li s-a permis asociațiilor de protecție a animalelor să intre în padoc și să monitorizeze activitatea de acolo.

Asociația „Sprijină câinii” a fost dată în judecată și a pierdut, trebuind să se conformeze hotărârii judecătorești, aceea de a permite accesul în padocul public asociațiilor de protecție a animalelor, zilnic, între orele 10 și 18. Totuși, asociațiile de protecție a animalelor continuă să arate cu degetul către cel care asigură serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân la Bârlad, una dintre nemulțumiri fiind mizeria care ar exista la padoc și neglijența personalului angajat.

În replică, Ion Păun declară: „Să fie clar! Noi ne facem treaba exact cum spune legea. La padoc se face curățenie zilnic. Nu poate mirosi a parfum. E totuși o fermă zootehnică. Cuștile sunt curățate, câinii sunt hrăniți, li se dă apă, lucruri care pot fi controlate de oricine. Dacă un câine răstoarnă un castron din zece, nu înseamnă că nu i se dă să bea. Numai că, doamnele de la ONG-uri surprind numai astfel de momente cu camerele de luat vederi pe care le-au montat la padoc și apoi le postează pe diferite rețele sociale, arătând lumii ce criminal este Păun. Eu m-am săturat de aceste manevre și cred că voi acționa în instanță aceste două ONG-uri, pentru hărțuire. Nu ne putem face treaba, din cauză că aceste iubitoare de animale și-au făcut un scop în sine din a ne denigra și de a arăta că patrupedele trăiesc în niște condiții îngrozitoare, pentru a obține atenția iubitorilor de animale din străinătate, care sunt foarte generoși și sponsorizează din plin aceste ONG-uri.”

Păun a lăsat să se înțeleagă că ar fi și un interes financiar la mijloc, străinii plătind între 130 și 150 de euro pe câine adoptat. Câinii comunitari sunt deparazitați, sterilizați și hrăniți în padoc, timp de 14-20 de zile, după care ajung în padocurile private ale ONG-urilor, iar de acolo, în 4-5 zile, sunt adoptați în străinătate pentru sume mult mai mari decât cheltuielile suportate de ONG-uri.

Reprezentantele celor două ONG-uri, „Ultima speranță la viață” și „Seelen für Selchen”, nu neagă faptul că sunt plătite aceste adopții, inclusiv cele la distanță, dar că cei de la padocul public ar trebui să fie interesați doar să-și facă treaba și să respecte caietul de sarcini.

Asociația lui Ion Păun, „Sprijină câinii”, este acuzată că nu ar steriliza lunar 100 de câini cu stăpân, așa cum prevede contractul de concesiune. Geta Grasu, vicepreședinta Asociației „Ultima speranță la viață”, a propus Primăriei Bârlad să achiziționeze un container în care ONG-urile să sterilizeze gratuit câinii care au stăpân, rezolvându-se astfel problema înmulțirii necontrolate a patrupedelor.

Medicul veterinar Ion Păun a menționat pentru NewsVaslui.ro că a vorbit încă de la început cu primarul Dumitru Boroș despre acest subiect, spunându-i că financiar nu este posibil și că legea precizează că aceste sterilizări trebuie făcute în colaborare cu ONG-urile.

„ONG-urile, la această oră, nu pot să se ocupe de sterilizarea câinilor cu stăpâni, întrucât nu au un contract cu o clinică veterinară. Ar putea face aceste sterilizări dacă ar apela la cabinetele medicilor veterinari din Bârlad și, de comun acord, să stabilească un tarif mai mic decât cel practicat la cabinetul respectiv, dacă sunt așa iubitoare de câini. Eu sunt medic veterinar și nu pot încuraja concurența neloială între medicii ONG-urilor, plătiți din afară, și medicii veterinari din Bârlad. Să fie clar, sterilizarea câinilor nu îi costă nimic pe stăpâni, dar medicii ONG-urilor nu operează gratuit, fiind plătiți din sponsorizări. În legătură cu containerul solicitat de doamna Geta Grasu, Primăria nu poate să-l achiziționeze, pentru că nu ar primi autorizație niciodată, neîndeplinind condițiile necesare pentru astfel de intervenții care se fac doar în clinici veterinare.”, a explicat Ion Păun.

Vicepreședintele Asociației „Sprijină câinii” a declarat în exclusivitate pentru NewsVaslui.ro că este hotărât să nu mai facă acele concesii pe care le-a făcut până acum ONG-urilor, găzduind câinii în padoc mai mult de 14 zile lucrătoare, decât dacă patrupedele vor fi luate în adopție la distanță. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va eutanasia câinii, conform legii.

Din declarația lui Ion Păun reiese că asociația sa a încercat să evite eutanasierile, în doi ani fiind eutanasiați totuși 300 de câini. Asta s-a întâmplat în perioada stării de urgență, în martie-mai 2020, dar nimeni nu a protestat. De asemenea, Ion Păun spune că este decis să monteze și el camere de supraveghere pentru a monitoriza și a putea combate acuzațiile care i se aduc. Păun mai susține că a dat dovadă de transparență cât de mult a putut, dar acest fapt nu a fost apreciat de reprezentantele ONG-urilor, care au criticat în permanență activitatea de la padocul public, personalul de acolo fiind tracasat continuu de aceste asociații.

Asociațiile de protecție a animalelor din Bârlad nu sunt impresionate de declarațiile și opiniile medicului veterinar Ion Păun și susțin că vor continua să monitorizeze activitatea padocului, astfel încât drepturile animalelor să fie respectate.

Contractul de concesionare a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân expiră în iunie 2022. Asociația care se ocupă de acest serviciu a strâns până acum 3.560 de câini, obligația prevăzută în contract fiind de 3.600 de câini până în iunie 2022.

„Cred că ne-am făcut treaba destul de bine, pentru că orice bârlădean poate vedea că nu mai sunt atât de mulți câini pe stradă. Mai avem nouă luni până la finalul perioadei contractuale și, cu siguranță, vom strânge mult mai mulți câini decât eram obligați prin contract. Tot ceea ce dorim noi este să fim lăsați să ne facem treaba. Oferim un serviciu contra unor sume de bani primite de la Primărie, în baza unui contract perfect legal. Nu obținem bani în alt mod, atacând coarda sensibilă a nimănui. Nu voi dezerta, așa cum poate vor unii, și rămâne de văzut cine va continua din iulie 2022 activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân.”, a concluzionat Ion Păun. (Mihaela NICULESCU)

Citeste si

Grădinița nr. 9 Bârlad și-a „deschis porțile” pentru prichindeii de 1-2 ani

Pe 24 aprilie, Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 Bârlad, una dintre cele mai căutate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *