Bătrânul din Gară care a impresionat bârlădenii va ajunge într-un centru social

A ajuns la spital. Bătrânul de 75 de ani care stătea pe treptele unui magazin bârlădean din zona Gării, abandonat de familie, a fost internat vineri la Spitalul „Elena Beldiman”. Un trecător care a văzut cum bătrânul a căzut din motive necunoscute a sunat la 112.

Medicii de la Spitalul „Elena Beldiman” a constatat că bătrânul și-a fracturat șoldul și că ar fi nevoie de operație. Reprezentanții spitalului spun că înainte de intervenția chirurgicală i se va face un set de analize, întrucât suferă de mai multe afecțiuni cronice.

Tot înainte de operație medicii ar trebui să discute cu un aparținător al pacientului. Indiferent dacă va fi operat sau nu, bătrânul nu mai poate rămâne în stradă, deoarece va avea nevoie de îngrijire permanentă.

Până la această oră însă, nu a fost identificată nicio rudă a pacientului și sunt șanse mici ca cineva să vină să îl ia acasă, câtă vreme ani de zile a locuit pe unde a putut și a trăit din mila oamenilor.

Cel mai probabil, bătrânul va ajunge într-un centru social din județul Galați, unde are domiciliul în cartea de identitate. Paraschiv Stoica, primarul comunei Frumușița din județul Galați, unde figurează cu domiciliul legal Constantin Mateiciuc Grancea, a fost deosebit de receptiv și a declarat că îndată ce medicii îl vor externa pe bătrân, asistentul social din comună îl va prelua și va face demersuri pentru a-l interna într-un centru unde va beneficia de îngrijire, căldură și asistență permanentă.

„Constantin Mateiciuc nu mai locuiește în comuna noastră de 20 de ani. A plecat după ce a vândut casa, imediat după moartea soției, se pare, la îndemnul rudelor acesteia. A locuit o vreme într-un canton părăsit din comună, apoi a plecat în zona Bârladului, unde se pare că ar locui rudele soției lui. Primăria a încercat să-l ajute când locuia în canton, dar când asistentul social a fost să-l preia, bărbatul plecase. Pot să vă spun că, recent, bătrânul a fost internat la spitalul din Galați, la Psihiatrie, dar după ce a fost externat a plecat din nou pe drumuri. Bătrânul nu este violent sau recalcitrant, dimpotrivă, numai că moartea soției l-a tulburat foarte mult. Oricum, asistentul nostru social îl va prelua imediat după ce medicii de la Bârlad îl vor externa și îl vom interna într-o unitate medico-socială, probabil la Târgu Bujor.”, a declarat Paraschiv Stoica pentru NewsVaslui.ro .

Bătrânul, care de vreo doi – trei ani stă pe străzile Bârladului și doarme în gară, este una dintre miile de persoane ale nimănui, care locuiesc pe străzi și pe care nimeni nu le sprijină. Autoritățile par depășite de situație, așa că aceste persoane rămân de cele mai multe ori în grija lui Dumnezeu și la mila trecătorilor cu suflet.

Imaginile bătrânului care tremura pe treptele unui magazin din zonă Gării au impresionat-o atât pe mult pe Alina Mădălina Jora, o tânără din comuna Banca, încât a doua zi a venit să-l întâlnească și să încerce să-l ajute, însă nu l-a mai găsit, iar în ziua următoare a aflat că acesta fusese internat în spital.

Gestul tinerei este lăudabil, un gest de profundă omenie, dar nu astfel pot fi rezolvate nenumăratele cazuri sociale ignorate de autorități. Poliția și asistența socială ar trebui să fie mai implicate în astfel de situații pentru a preveni un posibil deznodământ dramatic. (Mihaela NICULESCU)

Citeste si

O adolescentă de 16 ani din Vaslui a murit intoxicată cu monoxid de carbon

Tragedie în familia unei minore în vârstă de 16 ani, din Vaslui. În aceasta seară, …

Un comentariu

  1. Probabil si-a vandut casa si a dat banii unei rude sa aiba grija de el, si din cine stie ce motive, ori a plecat el fortat de imprejurari , ori a fost dat afara de a ajuns pe strazi.Autoritatile nu vor copii si batrani in grija, si cand ii au pe mana se intampla abuzuri in marea majoritate a cazurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.