PS Ignatie a sfințit clopotele Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bârlad

Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a sfințit clopotele Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Grigorie Palama” din Bârlad, locaș sfânt ce se apropie de finalizare. Clopotele au fost donate de președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, și bârlădeanca Felicia Voinea și urmează să fie instalate în noua clopotniță a bisericii parohiale.

Slujba de sfințire a avut loc în după-amiaza zilei de 17 septembrie, la eveniment luând parte sute de localnici. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții consilieri de la Centrul Eparhial Huși, părintele Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, și părintele paroh Ciprian Aurelian Tacu.

Clopotele noi au fost donate de Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, și vor fi instalate în noua clopotniță a bisericii parohiale. De asemenea, Iuliana și Iustin, copiii părintelui Constantin Marin, trecut la cele veșnice, au donat candelabre bisericii, în amintirea tatălui său, care în ultimii ani de viață a depus un efort considerabil pentru construirea bisericii.

„Ne arătăm considerația față de părintele paroh și față de credincioșii din Bârlad, care au reușit să aibă o biserică a lor. Această donație vine să consfințească dragostea locuitorilor acestei zone față de credința ortodoxă. Cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, credincioșii au avut puterea de a ridica acest sfânt locaș, care va deveni unul emblematic pentru municipiul Bârlad”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

„Am chemat harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca glasul acestor clopote să ne îmboldească să venim în casa Domnului, să căutăm clipe de liniște sufletească, de trăire autentică a credinţei și, mai ales, de comuniune cu El. Clopotele, odată sfinţite, ne dau un semnal că trebuie să ne îndreptăm pașii înspre biserică – locul unde Îl întâlnim pe Dumnezeu. Omul modern pune raţiunea mai presus de orice, fără să țină cont de faptul că existenţa noastră nu este numai una biologică, ci avem și o dimensiune spirituală. Între cele suflet (credinţă) și raţiune (ceea ce gândim) trebuie să fie o simfonie, nicidecum să se excludă una pe cealaltă. Un al doilea dar pe care îl au clopotele, pe lângă acela de a ne chema la rugăciune, este că, atunci când în văzduh este vreme rea – tunete, fulgere sau grindină –, clopotele, prin sunetele lor, au darul de a însenina vremea, de a o face mai blândă. Transpunând acest rol al clopotelor în viaţa noastră, ori de câte ori răspundem sunetului acestora și venim la rugăciune, dacă în sufletul nostru este viforniţă, vreme rea (tunete și fulgere), totul se înseninează, prin rugăciune și liniște, în preajma lui Dumnezeu. Cu toţii ne dorim cât mai multă liniște, cât mai multă înţelepciune și cât mai multă dragoste. Așa cum sublinia cineva foarte frumos, lumea de astăzi suferă de un mare deficit de dragoste – suntem într-o criză sufletească, pentru că nu mai avem capacitatea de a ne iubi unul pe celălalt. Venirea la biserică și întâlnirea cu Hristos, Care este iubire, nu înseamnă altceva decât că noi ne luăm angajamentul să fim mai înţelegători, să răspândim mai multă iubire și îngăduinţă în jurul nostru. De multe ori, chiar și critica pe care o facem, cu orice preţ, la anumite situaţii care nu ne convin, trădează, de fapt, un suflet rău. Unde nu există un strop de îngăduinţă pentru neputinţele (defectele) celorlalţi, este un indiciu foarte clar că în noi este multă răutate”, a rostit Ierarhul Hușilor.

Părintele Episcop Ignatie a mulțumit celor care s-au implicat în achiziționarea noilor clopote și a policandrelor, precum și tuturor celor care sprijină lucrările la noua biserică. De asemenea, Preasfinția Sa a remarcat faptul că sfântul locaș din Bârlad este singurul din Eparhie și printre puținele din țară care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Palama.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bârlad este o construcție nouă, care deservește peste 2.000 de credincioși, și care va fi sfințită pe 13 noiembrie. (Adriana SUSNEA)

Citeste si

O adolescentă de 16 ani din Vaslui a murit intoxicată cu monoxid de carbon

Tragedie în familia unei minore în vârstă de 16 ani, din Vaslui. În aceasta seară, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.