Situație disperată în mai multe localități din județul Vaslui, aflat până în această după-amiază, sub avertizare nowcasting de Cod Roșu de ploi torențiale, iar în prezent, sub Cod Portocaliu de fenomene meteo extreme. Concret, a plouat atât de mult în câteva ore, încât zeci de sate au fost inundate, formàndu-se chiar și viituri puternice, care au pus în pericol viața oamenilor din zonă ce au fost luați efectiv de ape. Totodată, numeroase străzi din Bârlad au fost inundate, fiind nevoie de intervenția autorităților pentru a debloca situația, cu atât mai mult cu cât traficul rutier de pe mai multe drumuri din județ a fost îngreunat.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a intervenit cu două autospeciale și tot atâtea bărci în sprijinul a cel puțin opt locuitori rămași izolați în localitatea Gara Docăneasa, comuna Vinderei. De asemenea, salvatorii bârlădeni au intervenit cu patru autospeciale pentru evacuarea a trei persoane rămase blocate într-un autoturism în localitatea Trestiana, comuna Grivița, pentru evacuarea unei persoane imobilizate la pat într-o casă inundată din localitatea Zorleni, precum și pentru evacuarea apelor acumulate în gospodăriile din localitatea Gara Banca, comuna Banca. De asemenea, echipajele de pompieri au acționat alături de echipele Aquavas pentru evacuarea apei de pe mai multe străzi din municipiul Bârlad, în Zona Gării.
Serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile Vinderei, Fălciu, Banca, Blăgești, Mălușteni, Murgeni, Bârlad, Ivești, Pogana, Zorleni, Vetrișoaia și Stănilești lucrează din plin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării”, au precizat reprezentanții ISU Vaslui.
Județul Vaslui a fost sub avertizare de Cod Roșu până la ora 14.00, până la acel moment, la unele posturi pluviometrice fiind înregistrate precipitații care au depășit pe alocuri 120 litri/metri pătrați. În zona orașului Murgeni, râul Mihona a ieșit din albia minoră, însă nu a afectat locuințele cetățenilor.
„În ultimele 24 ore, județul Vaslui a fost grav afectat de fenomene meteorologice extreme, în special de cantitățile mari de precipitații căzute într-un timp foarte scurt. Această situație a provocat daune semnificative în mai multe comune, afectând infrastructura, culturile agricole și gospodăriile oamenilor. În satele Zorleni și Popeni, mai multe locuințe au fost inundate. Totodată cu ajutorul ISU Vaslui și a utilajelor Primăriei Zorleni, au fost evacuati mai mulți bătrâni care erau blocați în case. M-am deplasat la fața locului împreună cu doamna primar Paula Hultoană și cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, pentru a ajuta comunitățile afectate, mobilizând echipe de intervenție și utilaje pentru a debloca drumurile, a evacua persoanele din gospodării și a oferi ajutoare de urgență. Pagubele nu pot fi estimate în acest moment întrucât situația este în dinamică”, a transmis deputatul Eduard-Andrei Popica.
„Pompierii hușeni au intervenit alături de echipajele Aquavas pentru evacuarea apei de pe șosea și din câteva locuințe aflate pe Calea Basarabiei. La nivelul județului Vaslui, până acum au fost emise trei mesaje Ro-Alert. Pompierii vasluieni se deplasează cu o autospecială și o motopompă de mare capacitate în sprijinul pompierilor militari gălățeni, care în acest moment au de gestionat o situație gravă în zona de competență”, au mai anunțat reprezentanții ISU Vaslui.
Aceșia au transmis că, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă, în această după-amiază, continuă misiunile pentru salvarea persoanelor, limitarea și înlăturarea efectelor, în județele Galați, Vaslui și Bacău.
„La nivelul județului Vaslui, se înregistrează efecte în cinci localități, unde 40 de persoane sunt evacuate și mai multe gospodării sunt afectate de ape. Totodată, în județele Galați și Vaslui, traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255). Pentru gestionarea situației în mod eficient, în județele afectate sunt activate grupele operative, iar în județul Galați este crescută capacitatea operațională. În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție. De asemenea, în sprijinul forțelor de la fața locului, Ministerul Apărării Naționale acționează cu personal și mijloace din județele Galați și Vaslui, precum și personal din cadrul autorităților administrației locale și structurilor locale ale instituțiilor și autorităților cu atribuții în asigurarea răspunsului. Totodată, au fost emise mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT la nivelul județelor Galați și Vaslui.