Social-democrații vasluieni au prezentat bugetul județului

În acest an, bugetul de venituri a județului Vaslui se va ridica la peste 572 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu salariile personalului din instituțiile subordonate vor fi de peste 363 milioane de lei, iar cele cu investițiile vor fi de aproape 315 milioane de lei. Detaliile despre buget au fost prezentate luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PSD Vaslui.

 

Conducerea Organizației Județene a Partidului Social Democrat (PSD) Vaslui, în speță Ciprian Trifan, secretar executiv, și deputatul Adrian Solomon, președinte interimar, a susținut luni, 22 ianuarie, o nouă conferință de presă. Primul subiect abordat a fost cel legat de bugetul local al județului pe anul 2024, proiectul de hotărâre privind bugetul fiind deja în dezbatere publică. Cel care a vorbit despre această chestiune este Ciprian Trifan, ce deține funcția de vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care i-a invitat pe cetățenii județului să vină cu sugestii, propuneri și recomandări în privința sumelor ce vor fi cheltuite și domeniile în care vor fi alocați banii, urmând ca bugetul să fie dezbătut și votat de consilierii județeni pe 8 februarie.

„Ne propunem să avem încasări de 572 de milioane de lei și să efectuăm plăți de 678 de milioane, diferența dintre venituri și cheltuieli fiind asigurată de excedentul bugetar de 106 milioane de lei pe care îl avem din anii anteriori. Principalii piloni ce stau la baza veniturilor bugetului județului sunt sumele defalcate din impozitul pe venit, sumele defalcate din TVA, diverse chirii, concesiuni și taxe pentru emiterea de licențe și autorizații, taxe pe mijloace de transport, contribuția persoanelor asistate în centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, subvenții de la bugetul de stat, finanțările pe Programul Național de Redresare și Reziliență, respectiv pe Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Știm că în PNDL 1 și PNDL 2, noi am cam terminat proiectele, mai avem doar câteva recepții cea a proiectului de apă și cea a Centrului Cultural Județean”, a explicat vicepreședintele CJ Vaslui.

În continuare, acesta a detaliat puțin capitolul chetuielilor ce vor fi făcute în 2024. Astfel, la secțiunea de funcționare, vor merge mai mult din jumătate din bani, adică 52%, respectiv 363.129480 de lei. Trifan a subliniat că, așa cum prevede Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a trebuit să se asigure încă de la începutul anului fondurile necesare salariilor plătite tuturor instituțiilor din subordinea CJ Vaslui și fondurile cu funcționarea. De asemenea, alți 46,43% din restul sumei rămase până la 678 de milioane de lei vor fi dirijați către investiții, urmând ca, pe parcurs, procentul alocat investițiilor să crească prin obținerea unei noi finanțări de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Este vorba despre implementarea proiectului ce prevede asfaltarea DJ 243A și DJ 243, cu o valoare de 97 milioane de euro.

La secțiunea de funcționare am avut în vedere și programul de finanțare nerambursabilă, pe care, de ani de zile, îl punem în aplicare la sport, cultură și culte, dar și programul de școli al României. La secțiunea de dezvoltare, în acest an avem patru piloni foarte mari: pe de o parte, drumul strategic județean Bârlad – Laza – Codăești, pe care îl continuăm, pe de altă parte, celălalt drum strategic realizat pe Axa Nord-Est, Spitalul nr. 2 pentru care am semnat execuția cu constructorul și pentru care vom da ordinul de începere pe 15 februarie și ce va trebui să fie gata în iunie 2026, dar avem în vedere și construcția Centrului de Asistență Medico-Socială Ghermănești. Am terminat proiectul și încercăm să îl implementăm, dar deocamdată avem numai fonduri de la bugetul local. Pe PNRR avem mai multe investiții: un proiect amplu cu 29 de unități administrativ-teritoriale și biblioteca Județeană, un proiect cu microbuze școlare electrice pentru 24 de comune, un proiect depus la Administrația Fondului de Mediu, un proiect pentru înființarea a 14 stații de alimentare cu energie electrică a automobilelor. Vreau sî menționez că bugetul nostru este în dinamică și, după ce vom primi sugestiile și propunerile de la cetățeni, vom avea un buget final”, a mai explicat Ciprian Trifan.

Citeste si

Canotorul Constantin Filip, participant activ la Campania „Sânge de campion”

Dumeșteanul Constantin Filip, campion balcanic și vicecampion european la canotaj în 2023, categoria Juniori, se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *