Chiar dacă mai sunt câteva zile până la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, candidații social-democrați continuă să se prezinte votanților din județ. Dincolo de vizitele în comuneși orașe, unde candidații au ocazia să vorbească față în față cu cetățenii, aceștia folosesc și mediul virtual, unde se prezintă prin intermediul conturilor de socializare.
Este și cazul lui Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care candidează pentru un loc în Camera Deputaților. Ca în cazul tuturor candidaților PSD, prezentarea începe cu sloganurile de campanie ale formațiunii politice: „CALEA SIGURĂ PENTRU ROMÂNIA! CALEA SIGURĂ PENTRU VASLUI! ALEXANDRU ANDREI LA CAMERA DEPUTAȚILOR!”.
„Sunt Andrei Alexandru, de profesie cercetător științific senior al Academiei Române și profesor la Universitatea «Ștefan cel Mare» Suceava, absolvent cu media generală 10.00 și șef de promoție al Facultății de Matematică a Universității «Alexandru Ioan Cuza» Iași, doctor în Informatică la Academia Română, cu doctoratul publicat la Springer-Nature și autor a peste 50 de articole științifice în cele mai bine cotate jurnale academice din lume. În cei aproape 3 ani de când sunt secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, am reușit rescrierea integrală a legislației aferente cercetării și dezvoltării tehnologice în acord cu bunele practici internaționale și cu recomandările Comisiei Europene. Această reformă a creat un cadru legal modern și competitiv, stimulând astfel inovația,finanțarea cercetării conform principiului meritocrației, cooperarea între mediul academic și cel privat în vederea transferului rezultatelor cercetării în economia reală, dar și un statul al cercetătorilor similar celor din Vestul Europei”, își începe Andrei Alexandru prezentarea.
„De asemenea, am reușit atragerea de miliarde de lei din fonduri europene, prin PNRR sau politica de coeziune. Mai concret, am reușit să deblocheztrei programe majore aferente politicii de coeziune: Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, cele 8 Programe Regionale administrate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională și Programul Sănătate, odată cu validarea de către Comisia Europeană a condiției favorizante de «Buna Guvernanță a strategiei naționale sau regionale de specializare inteligentă»prin decizia COM(C) 5527/2024. La capitolul PNRR, am reușit să ating absolut toate țintele și jaloanele și să lansez toate investițiile din Componenta 9 pe care am avut-o în coordonare.Mai mult, am reușit finanțarea a numeroase inițiative care au ca scop rezolvarea unor probleme concrete ale societății românești, gestionând aproximativ 60 de miliarde lei prin Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027, a cărui elaborare am și coordonat-o. Prin setarea unor domenii strategice și adoptarea unor tehnologii emergente precum inteligența artificială, tehnologiile cuantice, genomica, tratamenul cancerului cu ajutorul laserilor și sisteme autonome, țara noastră a devenit un actor relevant în competiția internațională în domeniul cercetării și dezvoltării. Am reprezentant România la multiple reuniuni decizionale în domeniul cercetării, spațiului și securității în cadrul ONU, OECD sau Consiliul Uniunii Europene”, mai spune candidatul la un loc de deputat.
În încheiere, acesta spune că, prin candidatura sa la Camera Deputaților, dorește să își foloseascăexperiența și expertiza pentru a aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea comunității din Vaslui și din întreaga țară. Totodată, va promova politici publice care să stimuleze creșterea economică, să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor și să consolideze poziția României în cadrul Uniunii Europene.
CMF 11240017