Programul de guvernare al PSD pentru 2024-2028, măsuri concrete pentru domeniile de activitate prioritare

În plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, Partidul Social Democrat își prezintă Programul de guvernare pentru mandatul 2024-2028, un plan ambițios de măsuri și reforme gândit pentru a construi o Românie mai puternică, mai echitabilă și mai prosperă. După cum anunță chiar social-democrații, prioritățile lor sunt clare: să sprijine fiecare român și să crească calitatea vieții în toate comunitățile, de la sate la orașe.

 

Programul de Guvernare 2024-2028 cuprinde domeniile prioritare, care fac diferența în nivelul de trai al populației, precum:

Sănătate: dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de centre medicale cu următoarele servicii: medicină de familie, centru de recoltare, medicină de specialitate și recuperare, cabinete de specialitate – Asistență Medicală Comunitară, internare de zi, stomatologie, farmacie.

Educație: dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de Campusuri educaționale cu următoarele servicii: săli de clasă, laboratoare, sală de mese, after-school. cabinet medical școlar.

Infrastructură sportivă școlară, pentru stimularea sportului de masă la nivel de copii și junior.

Incluziune socială: dezvoltarea de programe pentru reconversie profesională și integrarea în câmpul muncii a persoanelor care beneficiază de venitul minim de incluziune, inclusiv prin ajustarea legislației în vigoare; sprijinirea comunităților minoritare pentru integrarea în comunitățile locale.

Infrastructură: dezvoltarea mobilității, prin crearea și modernizarea infrastructurii rutiere locale – drumuri și poduri de legătură, piste de biciclete – pentru susținerea și integrarea obiectivelor din cadrul consorțiilor administrative.

Digitalizare: digitalizare prin asigurarea de servicii publice integrare în cadrul consorțiului administrativ.

Economie locală și patrimoniu rural: programe pentru dezvoltarea și promovarea potențialului local: târguri/piațete pentru comercializarea produselor locale/meșteșugărești, turism local, conservarea tradițiilor și a obiceiurilor locale, inclusiv prin investiții în clădirile de patrimoniu.

 

Programul de guvernare prevede și dezvoltareaîn zonele metropolitane din România prin Programul Național de Dezvoltare Metropolitană:

Infrastructura de Sănătate – Centru medical, axat pe profilaxie și educație medicală comunitară, cu scopul de a descongestiona serviciile de urgență. În cadrul acestuia vor fi furnizate săptămânal/lunar servicii precum medicină de familie, centru de zi, centru de recoltare, medicina de specialitate – planning familial, cardiologie, diabet/nutritie, asistenti medicali comunitari, stomatologie, farmacie etc.

Infrastructura de Educație – creșă, gradiniță, școală primară, școală gimnazială, pentru a facilita creșterea copiilor în comunitate prin program prelungit/after-school pentru toate grupele de vârstă.

Infrastructura Culturală – Centru Cultural Multifuncțional pentru activități educative și comunitare, complementare cu serviciile publice și școlare. În cadrul acestuia vor funcționa facilități precum bibliotecă digitală, laborator Mini-Tehnicus, laboratoare vocaționale șimeșteșugărești, zonă de expoziții, săli de conferințe, spații administrative.

Infrastructura Economică – Hub Regenerare Urbană, care va avea în componență: modul administrativ – zona de birouri administrative și servicii care asigură suport pentru hub; modul shared space – birouri multifuncționale, adaptabile unei palete largi de activități; modul producție – unde investitorii vor construi hale de producție pe terenurile puse la dispoziție; modul logistică – investitorii vor construi depozite pentru mărfuri; modul Centru de Cercetare Universitar – în colaborare cu universitățile, masteranzi/doctoranzi pot dezvolta centre de cercetare, având suportul academic lângă zonele de producție. Pentru intrarea în hub, ajutoarele de stat pentru stimularea industriei pot fi condiționate în funcție de activitate/posibilități logistice și tehnice.

 

Modernizarea drumurilor județene și locale

Program de 4 miliarde de lei pentru modernizarea a peste 1.000 de km de drumuri județene neasfaltate.

Finalizarea investițiilor din programul Anghel Saligny prin suplimentarea alocărilor guvernamentale pentru investițiile contractate și susținute de comunitățile locale de la bugetul local.

 

Accelerarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară

Program de 350 milioane de lei din bugetul de stat pentru strategia privind scanarea tramei stradale, modernizarea rețelei geodezice naționale, furnizarea de ortofotoplanuri și servicii derivate și actualizarea hărții digitale a României.

Program de 758 milioane de lei pentru creșterea suprafeței de teren înregistrată în Sistemul Integrat de Cadastru și Publicitate Imobiliară la 5.758.314 ha, creșterea numărului de utilizatori de servicii la 730.000, produse și procese digitale publice noi și optimizate în 660 UAT-uri din 40 de județe.

 

Consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat

Program de 2,8 miliarde de lei privind creșterea numărului de clădiri publice și rezidențiale multietajate reziliente la cutremure și renovate energetic, prin consolidarea acestora și obținerea performanțelor structurale preconizate.

Program de 4,5 miliarde de lei privind consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat din sistemul de sănătate.

Citeste si

Votanții din județ, îndemnați de PSD Vaslui să pună ștampila pe lista de parlamentari a partidului

După eliminarea premierului PSD Marcel Ciolacudin cursa prezidențială, social-democrații vasluieni au susținut o conferință de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *