Elevii din Gara Banca, instruiți de polițiști vasluieni

Peste 200 de elevi din ciclurile primar și gimnazial din localitatea Gara Banca au participat, astăzi, la o serie de activități informativ-preventive desfășurate de polițiștii vasluieni în colaborare cu Primăria Banca. Dincolo de informațiile și recomandările privind respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice ori efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, copiii au fost mai încântați de faptul că s-au fotografiat în uniformele de polițist (caschetă, geacă, vestă antiglonț) alături de oamenii legii și au testat autospecialele de poliție.

În această dimineață, circa 220 de elevi din clasele I-VIII de la Școala Gimnazială nr. 1 sat Gara Banca, comuna Banca, au luat parte la o inedită activitate desfășurată de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui – Biroul Rutier Bârlad în colaborare cu unitatea școlară și cu Primăria Banca. Este vorba despre o activitate informativ-preventivă, prin care s-a dorit informarea și conștientizarea copiilor și adolescenților cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Totodată, celor prezenți le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta ori cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă. De asemenea, cei mici s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice. Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public. Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învățând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

Responsabilizarea celor mici în ceea ce priveşte regulile de circulaţie, ca măsură pentru siguranța acestora, ca participanți la traficul rutier, reprezintă o preocupare permanentă pentru noi, poliţiştii vasluieni. Prin aceste activități, urmărim ca elevii să fie foarte bine informați încă de la o vârstă fragedă în vederea formării unui comportament responsabil și preventiv. Pentru că tot a început anul școlar 2022-2023, sperăm ca, în perioada următoare, să luăm parte la cât mai multe astfel de activități instructiv-preventive în unitățile școlare din județ”, ne-a declarat George Sava, șeful Biroului Rutier Bârlad.

Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere, spre exemplu: • deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia; • traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația „Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare; • asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.

Dacă cei mici au răspuns pozitiv informațiilor primite din partea polițiștilor, mult mai fericiți au fost când au ieșit din sala de clasă și au testat mașinile de poliție, inclusiv de pe locul șoferului, și au îmbrăcat uniforma de polițist (cascheta, geaca și vesta antiglonț). Și, pentru că au colaborat de minune cu oamenii legii, primarul Vasile Vînătoru i-a răsplătit cu stimulente dulci (sucuri, bomboane, prăjituri).

Mă bucur de fiecare dată când particip la o activitate în care copiii sunt în centrul atenției, așa cum a fost astăzi. S-a văzut pe fața lor că le-a plăcut și lor, atât partea educativă, în care au primit informații și recomandări, cât și partea practică, în care au participat la jocuri distractiv-educative, au urcat în mașina de poliție și s-au fotografiat alături de polițiști. O să răspundem afirmativ ori de câte ori vom fi solicitați să desfășurăm astfel de activități instructive, fie pentru copii ori pentru adulți”, a precizat primarul Vînătoru.

Cu părinții au fost abordate aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe. Adolescenții și tinerii prezenți la activitate au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv alterarea relațiilor cu familia și cu prietenii, ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni. Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri. De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni. Domeniul de prevenire abordat a fost: prevenirea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor. Totodată, au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la Sistemul Național Unic pentru apeluri de Urgență 112, au fost purtate discuții despre prevenirea disparițiilor de minori și despre siguranța în mediul online.

Recomandările oferite:

• să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasă și să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă;

• să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți;

• să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui;

• trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri;

• să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor.

Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate în perioada următoare. (Adriana SUSNEA)

 

Citeste si

O adolescentă de 16 ani din Vaslui a murit intoxicată cu monoxid de carbon

Tragedie în familia unei minore în vârstă de 16 ani, din Vaslui. În aceasta seară, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.