Costuri uriașe la energie și gaz metan, pentru Teatrul și Muzeul din Bârlad

Facturi enorme la energie electrică și gaz, pentru cele mai mari instituții culturale din Bârlad aflate în subordinea Consiliului Județean Vaslui. Valoarea facturilor pentru lunile noiembrie și decembrie la aceste utilități a depășit 200.000 de lei la Teatrul „Victor Ion Popa” și Muzeul Vasile Pârvan”.

De departe, Teatrul „Victor Ion Popa” a înregistrat cel mai mare cost la energie electrică și gaz metan. Dacă în luna noiembrie valoarea facturilor la această instituție a fost de 62.000 de lei (30.000 de lei pentru gaz și 32.000 de lei la energie electrică), în luna decembrie valoarea consumului a crescut la 78.000 de lei (38.000 lei la gaz și 40.000 lei la energie electrică).

„În instituția noastră consumul cel mai mare se înregistrează la energie electrică, pentru că un teatru nu poate funcționa fără lumini, reflectoare puternice, sonorizare, indispensabile pentru spectacole și unele repetiții generale, dar și repetiții. Urmează consumul de gaz metan, întrucât sala trebuie încălzită pentru spectatori, dar și pentru actorii care repetă. Încercăm să facem economie la gaz, scăzând temperatura în instalația de încălzire în anumite intervale orare, dar în ceea ce privește consumul de energie electrică, nu poate fi redus, deoarece un teatru fără lumini nu poate funcționa.”, a declarat, pentru NewsVaslui.ro, Marcel Anghel, directorul Teatrului „Victor Ion Popa”.

Muzeul „Vasile Pârvan” a avut, de asemenea, de achitat facturi foarte mari în lunile noiembrie și decembrie. În luna noiembrie, de exemplu, valoarea facturilor la energie și gaz a fost de 26.000 de lei, iar în decembrie a crescut la 50.000 de lei.

„Ca urmare a majorării prețului la energie și gaz, instituția noastră a primit facturi deosebit de mari. Dacă în noiembrie facturile au însumat 26.000 de lei, în decembrie aproape s-au dublat, adică au ajuns la 50.000 de lei. Instituția noastră adăpostește obiecte de patrimoniu, obiecte de artă, care necesită crearea unor condiții de temperatură constantă, de aproximativ 18 grade. Încercăm să reducem consumul, iar pentru asta, de la ora 14 până la ora 7 dimineața, reglăm centrala la minim. Nu putem pune în pericol integritatea exponatelor, astfel că trebuie să menținem temperatura constantă, pentru că orice variație poate afecta obiectele de patrimoniu.”, a precizat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.

În condițiile în care cele două instituții au același consum la utilități, indiferent de numărul spectatorilor sau vizitatorilor, un aflux mai mare al publicului ar fi binevenit pentru acestea, care, sprijinite de Consiliul Județean, fac eforturi uriașe pentru desfășurarea activității în condiții optime. (Mihaela NICULESCU)

Citeste si

Mâine se oprește apa în Podeni și Munteni! Se realizează conexiuni la rețele de apă!

Aquavas SA Vaslui – Sucursala Bârlad , aduce la cunoștință bârlădenilor că în data de 12 …

Un comentariu

  1. sa dea caldura mai usor, nu sa stai iarna in tricou la munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *