Conf. univ. dr. Lidia Ionescu, o bârlădeancă la conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași

În panoplia de aur a personalităților bârlădene contemporane, care prin activitatea lor fac cinste orașului natal, se află și medicul chirurg Lidia Ionescu (Pricop). După o viață de studiu și trudă în sala de operații, dr. Lidia Ionescu  a reușit să își consolideze cariera profesională, atât ca medic cât și în calitate de cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.

Calmul, răbdarea, tenacitatea, dublate de o pregătire medicală solidă, au fost și sunt apreciate de pacienți și studenți dar și de colegii de breaslă. Pregătirea profesională dar și spiritul de bun organizator au propulsat-o, anul trecut, în echipa managerială a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, unitate în care își desfășoară activitatea de peste trei decenii.

Bârlădeanca Lidia Ionescu este, de cinci ani, șefa Clinicii III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar de anul trecut, este directorul medical al acestui spital regional. De 30 de ani, în paralel cu munca din spital, predă la UMF, semiologie chirurgicală, acum pentru studenții străini înscriși în programul de limba engleză.

La 64 de ani, conf. dr. Lidia Ionescu, născută în Bârlad, este aceeași persoană jovială, modestă, volubilă, omenoasă și extrem de populară, cum era și înainte de a avea notorietatea de care se bucură acum. În plus, are o calitate care le cam lipsește oamenilor în ultima vreme, aceea de a fi recunoscătoare.

Muncă de birou, șef secție Clinica III Chirurgie

Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru oamenii minunați cu care am colaborat în Spitalul <<Sf. Spiridon>>, profesori universitari  de la care am avut ce învăța în fiecare zi. Le sunt recunoscătoare profesorilor Victor Strat, Constantin Dolinescu și nu în ultimul rând, profesorului universitar Cristian Dragomir, bârlădean și el. Profesorul Dragomir este cel care m-a recomandat pentru a lucra ca medic specialist în Anglia, la Manchester, într-un schimb de experiență timp de doi ani. Sunt oameni, medici, dascăli care au avut o contribuție enormă asupra carierei mele, care au format zeci de generații de medici și care au salvat viețile multor oameni. Dintre profesorii pe care i-am avut în facultate, l-aş aminti pe cel de anatomie, Dan Antohe, un profesor minunat, cu har, căruia îi mulțumesc pentru felul în care își făcea meseria.”, a mărturisit dr. Lidia Ionescu.

La UMF Iași, cursul de anatomie

Pe lângă acești dascăli care au format-o în studenție, nu poate uita profesorii din liceu, perioada în care eleva Lidia Pricop a hotărât că vrea să devină medic. În 1975 a absolvit Liceul „Gheorghe Gheorghiu Dej”, fostul Complex Școlar, acum Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, la o clasă specială de biologie, disciplină care a atras-o dintotdeauna.

O influență decisivă în alegerea carierei  a venit din liceu. Am avut parte de profesori excelenți, rari, cu respect pentru profesie. Îmi amintesc cu drag de doamna Catană, profesoara mea de biologie. Era o femeie fantastică, și ca om și ca pedagog, era profesor emerit. Nu pot să o uit nici pe profesoara de chimie, doamna Georgeta Cârcotă, cu un profil moral și pedagogic desăvârșit, căreia îi datorez foarte mult. La chimie am obținut nota cea mai mare la admiterea la Medicină. Îmi amintesc cu plăcere de toți profesorii mei, cum rar mai sunt astăzi, dar cele două profesoare sunt pentru mine nemuritoare, lor le datorez reușita în carieră medicală.”, a mai adăugat directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Lecția de anatomie, la Liceul „Gheorghe Gheroghiu Dej”

Fair-play-ul de care dă dovadă apreciatul chirurg de origine bârlădeană i-a fost potențat  prin sport. Lidia Ionescu a jucat volei, a participat la numeroase competiții în timpul liceului, antrenată fiind de profesorii Gheorghe Păvălașcu și Ion Dumitriu. Și în facultate a continuat sa practice voleiul, ca membră a echipei Universității, Medicina Iași. Avea toate calitățile pentru acest sport, înălțime, rezistență, ambiție dar și inteligență. Sportul i-a dezvoltat spiritul de echipă și pe cel competițional, după cum mărturisește aceasta.

Lidia Ionescu nu vine foarte des la Bârlad, timpul nu-i permite, dar poartă în suflet orașul natal, despre care are numai amintiri frumoase. Îi este dor de locurile copilăriei și adolescenței, de oamenii minunați ai urbei, unii dintre ei plecați demult la ceruri. 

Conf. univ. dr. Lidia Ionescu – director medical al Spitalului „Sf. Spiridon”

Pentru mine, Bârladul este acel oraș patriarhal, cu oameni frumoși, orașul în care mi-am petrecut o copilărie fericită, alături de familie, vecini, prieteni și colegi de școală. Îmi sunt proaspete în amintire Teatrul și Casa Armatei. Eu făceam parte din echipa artistică a Casei Armatei, tata fiind ofițer, colaboram cu Casa Armatei. Cântam. Da, și aveam spectacole organizate în sala teatrului. Și acum simt frumusețea acelor ani plini de culoare, în care oamenii aveau preocupări frumoase și știau să trăiască mult mai intens viața. De 1 Mai se organizau picnicuri și mergeam la iarbă verde cu familia, oamenii erau parca mai fericiți, mai uniți, mai deschiși. Întâlnirile de acest fel erau un fel de team building de acum, oamenii socializau și asta era bine. Apoi, îmi amintesc de terasa de la Poienița, unde mergeam cu părinții și mâncam mici și beam bere. Nu am să uit niciodată mirosul și gustul micilor de la Poienița anilor ”70, fac parte din memoria mea afectivă. După cum nu am să-mi uit niciodată părinții, care au locuit toată viața la Bârlad. Tata a însemnat foarte mult pentru mine. L-am admirat întotdeauna. Era un om iertător, răbdător, un om bun, de o punctualitate ieșită din comun, un om sincer și corect. Aș vrea să cred că am moștenit aceste calități de la el, cel puțin o parte.”, povestește dr. Lidia Ionescu. 

Șefa Clinicii III Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”  a declarat reporterului NewsVaslui.ro că Bârladul a însemnat locul în care a dobândit bazele unei educații solide. Primul dascăl căruia îi poartă o vie recunoștință este învățătoarea Elena Caraman, de la Școala Generală nr. 4, unde a urmat cursurile primare și gimnaziale. I-a rămas în suflet și profesorul de istorie, domnul Moisă, un dascăl dedicat. Dar, fiecare  în parte a avut o contribuție în dezvoltarea ei ca om, și asta pentru că erau vremurile când în România școala era școală și cei mai mulți profesori aveau vocație. 

Parcursul profesional al Lidiei Ionescu nu a fost unul lin. De când se știe, studiază, medicina fiind un domeniu care te poate pune în dificultate dacă nu ești la curent cu toate noutățile. Un chirurg de carieră nu poate să rămână pe loc, trebuie să țină pasul cu tot ce apare nou în domeniu. Dar acest studiu continuu nu este un supliciu pentru medicul Lidia Ionescu. Are suficientă experiență și multă pasiune pentru profesie, încât să facă față.

Atunci când are în mână bisturiul, este în elementul ei, nimic nu i se pare greu. S-a născut să fie chirurg. Operează fără efort, din plăcere, dar cu multă responsabilitate. Chiar dacă e șefă de clinică și director medical, distinsa bârlădeancă face gărzi încă, pentru a-i ajuta pe rezidenți. Știe din proprie experiență cât de important este pentru un medic rezident să aibă alături un mentor, la început de carieră.

Prin mâinile ei au trecut multe generații de studenți, mulți medici care au făcut rezidențiat la Spitalul „Sf. Spiridon” și care au ajuns medici la spitalele din județul Vaslui. Printre ei se numără  medicii chirurgi Octavian Marcu, Elena Chiriță, Alexandru Rotundu, Mihai Nițu (toți de la Spitalul „Elena Beldiman”), sau Dragoș Diaconu, Cătălin Opincă, și Marian Păcuraru, de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Lidia Ionescu a absolvit Facultatea de Medicina din cadrul UMF Iași în 1982. A fost repartizată la o circumscripție sanitară în mediul rural, în comuna Cristești, lângă Pașcani, unde a lucrat patru ani. A fost o experiență interesantă. A rămas acolo până când au început să se organizeze examene de specialitate.

În 1988 a dat examen pentru chirurgie și așa a ajuns, grație unei note mari, medic la Spitalul „Sf. Spiridon”. Profesează de 33 de ani în această unitate spitalicească,  remarcându-se ca un medic excelent, plin de omenie și în permanență dornic să se autodepășească. În anul 2002 și-a dat doctoratul cu tema „Tratamentul chirurgical în miastenia gravis”.

În cariera didactică, în urma câștigării concursurilor, a parcurs poziția de asistent universitar, șef de lucrări și din 2002 este conferențiar universitar. În 2016 a fost aleasă de Senatul Universității șefă a Clinicii III Chirurgie, iar din 2020, în plină pandemie, este și directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași.

Pe timp de pandemie, entuziasmul muncii a rămas același

Chiar dacă îmi ocupă foarte mult timp, funcția de director medical nu este o corvoadă pentru mine. Este, într-adevăr, o provocare. Sunt multe lucruri de pus la punct, sunt și lipsuri, dar nu trebuie sa dezarmăm, ci să găsim soluții. Sincer, eu nu cred că propulsarea într-o funcție de conducere, mă refer la cea din cadrul unui spital, mai poate fi impusă politic. Cel mult, politicul poate să aibă o oarecare influență, dar nu decisivă. E nevoie de promovare pe criteriul meritocrației, doar așa lucrurile se vor putea rezolva în sistemul sanitar românesc. Și cred că lucrurile se mișcă încet, încet, în această direcție.”, a punctat dr. Lidia Ionescu.

În ceea ce privește generațiile viitoare de chirurgi, conf. univ. dr. Lidia Ionescu a declarat că, realist vorbind, studenții de la Medicină nu mai sunt ca cei de altădată, dar că peste 70 % dintre ei sunt determinați, pasionați și studiază temeinic. Așa că, este încrezătoare în noul val de medici chirurgi din România. (Mihaela NICULESCU)

Citeste si

Prefectul Popica, interesat de construirea unui nou pod peste râul Prut

Chiar dacă mai sunt câteva zile până la Sărbătorile Pascale, prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei Popica, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *