Zilele trecute, Biblioteca Județeană Dâmbovița a găzduit o nouă ediție a Conferinței Naționale de Astronomie – ASTRO 2022. Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a fost reprezentată la eveniment de profesorul Ioan Adam, președintele AAS.
Cea mai recentă ediție a Conferinței Naționale a Societății Astronomice Române de Meteori (SARM) s-a desfășurat între 21-23 octombrie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Dâmbovița din Târgoviște. Comunicările și prezentările au vizat „Activități, programe, proiecte și publicații astronomice pentru tineret”. Pe lângă ceilalți participanți din țară, a luat parte și AAS Bârlad, prin președintele Ioan Adam (profesor de fizică), care a prezentat lucrarea „Educația astronomică în Anul European al Tineretului”.
Programul conferinței a cuprins și o expoziție de instrumente de astronavigație, una de meteoriți și una de astrofotografie, dar și lansări de carte și expoziții: • „12 umbre – Îndrăgostit de eclipse”, de Cătălin Beldea; • „O epopee a cerului românesc – Mișcarea astronomică, literații stelelor și unirile vechi și noi ale românilor”, de Andrei Dorian Gheorghe; • „Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo”, de comandor Vasile Chirilă.
„La evenimentul ASTRO 2022, au participat entități fizice și juridice din România care au derulat sau derulează proiecte, activități și acțiuni dedicate astronomiei și educației prin astronomie: observatoare astronomice și planetarii, instituții culturale și de învățământ, astrocluburi și astronomi amatori. Felicitări președintelui Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, și echipei de proiect pentru organizarea acestei manifestări complexe care reușește să aducă laolaltă astronomi amatori și profesioniști și să valorifice programele și proiectele derulate în beneficiul tinerilor din România!”, a precizat președintele AAS Bârlad.
„În Anul European al Tineretului 2022, organizaţiile de tineret pot atrage atenţia mai mult decât oricând asupra proiectelor lor şi asupra modului în care se implică în schimbarea comunităţilor din care fac parte. Totodată, în această perioadă, ne putem spune părerea cu privire la chestiunile care ne preocupă şi ne putem informa cu privire la programele educaţionale europene care ni se adresează. În cadrul Anului European al Tineretului, putem urmări dezbateri pe subiectele prioritare ale politicii de tineret a UE, iar tinerii și alţi actori implicaţi în problematica legată de tineret vor putea afla despre oportunitățile oferite. Anul European al Tineretului este momentul de a merge mai departe cu încredere și speranță într-o perspectivă post-pandemie”, a subliniat profesorul Adam.
Acesta a precizat că, în cadrul conferinței de la Târgoviște, a primit din partea organizatorilor „Diploma de contributor la programul conferinței și școlii de astronomie pentru tineret” și volumul „O epopee a cerului românesc” / Premiul SARM și ASTROMIX pentru contribuție deosebită la istoria mișcării astronomice românești. De asemenea, din partea comandorului Vasile Chirilă a primit volumul „Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo”. (Adriana SUSNEA)