Anul a început tot cu deficit de medici! Șapte comune din județ nu au încă medic de familie!

Cele șapte comune din județ care au încheiat anul 2022 fără a beneficia de serviciile unui medic de familie au intrat în anul 2023 cu aceeași problemă. În consecință, bolnavii sau cei care au nevoie de vreo adeverință medicală sunt nevoiți să bată drumul până la Bârlad, Vaslui sau în comunele apropiate cu dispensar.

Chiar dacă suntem în anul 2023, încă mai există oameni în județul Vaslui care nu se pot bucura măcar de o minimă îngrijire medicală. Potrivit celei mai recente evidențe întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și făcute publice la finele lunii februarie, nu mai puțin de șapte comune din județ nu au încă un medic de familie.

Asta înseamnă că locuitorii acelor UAT-uri, undeva în jur de 13.500 de suflete, sunt nevoiți să bată zeci de kilometri dus-întors până la cele mai apropiate cabinete medicale din comunele limitrofe ori până la Bârlad / Vaslui, după caz. „Plimbarea” e necesară pentru a putea beneficia de adeverințe medicale (inclusiv în cazul elevilor), rețete pentru medicamente, trimiteri la medici de specialitate ori în vederea internării în spitale sau pentru un simplu consult la un medic de familie.

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a DSP Vaslui, cele șapte comune ocolite de medici de familie sunt: • Bogdănița (la 29 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.527 locuitori); • Ciocani (la 11 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.669 locuitori); • Coroiești (la 24 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.979 locuitori); • Găgești (la 41 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.854 locuitori); • Ibănești (la 22 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.509 locuitori); • Mălușteni (la 34 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 2.108 locuitori); • Poienești (la 19 km de municipiul Vaslui, populația comunei – 2.805 locuitori). Un calcul simplu arată că, în total, 13.451 de locuitori nu dispun de serviciile unui medic de familie la ei în comună.

Din acest motiv, conducerea DSP Vaslui îi anunță pe doctorii interesați că cele șapte UAT-uri nu au dispensare cu medic de familie și că, în cazul în care le surâde ideea deschiderii unui cabinet medical în una dintre comunele enumerate mai sus, medicii pot obține informații suplimentare chiar de la instituția vasluiană.

 

 

Citeste si

Canotorul Constantin Filip, participant activ la Campania „Sânge de campion”

Dumeșteanul Constantin Filip, campion balcanic și vicecampion european la canotaj în 2023, categoria Juniori, se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *