„Ziua dezrobirii rromilor”, marcată de Muzeul Județean Vaslui

Încă din 2011, data de 20 februarie este cunoscută drept „Ziua dezrobirii rromilor din România”. Pentru a marca comemorarea a 168 de ani de la momentul în care 250.000 de rromi au fost eliberați din sclavie (în anul 1856), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a organizat și găzduit manifestarea „Ziua dezrobirii rromilor – între durere și speranță”. 

Activitatea a avut loc chiar în data de 20 februarie, începând cu ora 11.00, în sala „Arta” a MuzeuluJudețean „Ștefan cel Mare” Vaslui. În cadrul evenimentului, au fost susținute mai multe alocuțiuni cu privire la istoria acestei comunități și situația din prezent a rromilor, iar în partea a doua a avut loc un spectacol.

Mi-am dorit foarte mult ca această activitate să aibă loc, din respect pentru fiecare locuitor al județului, iar astăzi vorbim despre ce s-a întâmplat acum 168 de ani, dezrobirea rromilor, în 1855 în Moldova și apoi în 1856 în Muntenia. E un punct de reper pentru etnia rromă a muncii de emancipare și de așezare a fiecărui om acolo unde trebuie să fie un om, unde trebuie să fie relațiile dintre oameni, nu a fi proprietari unii pe alții. Sunt aici împreună cu noi oameni care pot vorbi despre atrocitățile acelor vremuri, pentru că au avut în familiile lor persoane care au suferit reprobabilități pe care n-ar trebui să le sufere nimeni pe lumea aceasta”, s-a adresat Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, reprezentanților Asociației Partida Romilor „Pro Europa” – Sucursala Județului Vaslui prezenți la activitate.

Conform Legii nr. 28 din 11 martie 2011, românii comemorează în fiecare an ziua dezrobirii rromilor, care amintește de momentul 20 februarie 1856, atunci când principele Barbu Știrbei elibera din robie și ultima categorie de rromi din Țara Românească, și anume cei aflați în proprietatea persoanelor private, desăvârșind astfel procesul început în 1843 de domnitorul Gheorghe Bibescu.
De menționat că partenerii acestei activități sunt: Consiliul Județean Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Asociația Partida Romilor „Pro Europa” – Sucursala Județului Vaslui.

Citeste si

Piloții ACS Club Off Road Bârlad, locul doi la Cupa „Curita Sticlărie” 2024

Rezultat extraordinar obținut, în acest week-end, de un echipaj din cadrul ACS Club Off Road …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *