Se îngroașă gluma: alte 19 cazuri de gripă într-o săptămână!

Epidemia de gripă sezonieră care face ravagii la nivel național își face tot mai mult simțătă prezența și în județul Vaslui. Potrivit situațiilor întocmite de reprezentanții DSP Vaslui, în cursul săptămânii trecute au fost diagnosticați 19 copii, adulți și bătrâni din județ, adică tot cam câți au fost luați în evidență în cele trei săptămâni anterioare. Cei mai mulți, în speță 14, au fost internați și tratați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Chiar dacă ne aflăm abia la jumătatea iernii și încă nu am avut parte de o vreme severă, cazurile de gripă sezonieră au „explodat” la nivelul județului Vaslui. După ce, în decurs de trei săptămâni (12 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023), medicii spitalelor din Vaslui, Bârlad și Huși au tratat primele 20 de persoane diagnosticate cu gripă, iată că numai săptămâna trecută (2 – 8 ianuarie) au luat în evidență încă 19 persoane. Cel puțin așa se arată în situația raportată Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, vorbim despre șapte persoane de peste 65 de ani, șase din grupa de vârstă 15 – 49 ani, patru cu vârsta între 50 – 64 ani, una între 5 – 14 ani și una sub un an. Toate aceste 20 de cazuri au fost diagnosticate prin teste rapide cu gripă de tip A, astfel: • Spitalul Județean de Urgență Vaslui – 14 cazuri (5 pacienți din mediul urban și 9 pacienți din mediul rural; • Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad: – 0 cazuri de gripă; • Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» Huși: – 5 cazuri (1 pacient din mediul urban și 4 pacienți din mediul rural.

În ceea ce privește situația infecțiilor respiratorii din săptămâna 2 – 8 ianuarie 2023, medicii din județ s-au confruntat cu 1.124 de cazuri, dintre care 1.014 au fost viroze și 110 pneumonii. Comparativ cu situația raportată la DSP Vaslui în săptămâna 25 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, când au fost 526 cazuri de viroze și 94 cazuri de pneumonie, se constată o creștere considerabilă. Din fericire, nu au fost cazuri grave, astfel că doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au fost internate săptămâna trecută, respectiv 65 dintre cele cu viroze și 53 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (264 cazuri), 15 – 49 ani (230 cazuri), 2 – 4 ani (209 cazuri) și 0 – 1 an (124 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor cu vârsta între 0 – 14 ani (42 cazuri). În ceea ce privește cele 110 pneumonii raportate săptămâna trecută, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la persoanele peste 65 ani (25 cazuri) și la grupele de vârstă 50 – 64 ani (22 cazuri) și 15 – 49 ani (21 cazuri). La capitolul internări, cel mai mult au avut nevoie de spitalizare persoanele peste 65 ani (12 cazuri) și copiii de 0 – 1 an (14 cazuri).

Pentru a preveni apariţia şi extinderea infecţiilor respiratorii, recomandăm populaţiei să evite contactul cu persoanele bolnave şi zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe şi legume şi, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicaţia şi se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

 

Citeste si

Canotorul Constantin Filip, participant activ la Campania „Sânge de campion”

Dumeșteanul Constantin Filip, campion balcanic și vicecampion european la canotaj în 2023, categoria Juniori, se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *