Programul „Anghel Saligny” mai finanțează un proiect de gaze naturale din județul Vaslui

După Grivița, și comunele Muntenii de Sus, Văleni și Solești vor beneficia de finanțare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Este vorba despre proiectul „Înființare sistem de distribuție inteligent a gazelor naturale în comunele Muntenii de Sus, Văleni și Solești”, depus de Muntenii de Sus, cu o valoare de 100.302.873,82 lei cu TVA.

Ieri, 14 iunie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a dat publicității o listă cu alte 31 de proiecte de realizare, extindere și modernizare a infrastructurii de distribuție a gazelor naturale ce au fost aprobate pentru a primi finanțare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Așa cum se arată în documentul ce poate fi găsit aici (https://www.mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/62a84f6baf885807844100.pdf?fbclid=IwAR2lrlqDppTxW43K37w-ztXEPcjatRf42o2RiUulmh2SZ0S12LIPLNXvzzs), este vorba despre 31 de investiții ce urmează a fi implementate în 18 județe, valoarea totală ridicându-se la suma de 1.412.910.307,88 lei cu TVA. Doar unul dintre aceste proiecte aprobate pentru finanțare vizează județul Vaslui.

 

Este vorba despre proiectul „Înființare sistem de distribuție inteligent a gazelor naturale în comunele Muntenii de Sus, Văleni și Solești”, ce va fi finanțat cu suma de 100.302.873,82 lei cu TVA. Inițial, investiția a fost depusă de comuna Muntenii de Sus pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), însă a fost preluată în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

„Încă 31 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 1.412.910.307,88 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării. Acestea se alătură celor 73 de proiecte aprobate deja și care fac parte din categoria celor 104 proiecte mature, care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat pentru POIM. În urma deciziei de astăzi, autoritățile publice locale vizate vor semna contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Astfel, poate fi demarată procedura de achiziție publică și, ulterior acesteia, pot fi demarate lucrările de construcții”, a anunțat, ieri, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

De menționat că, printre cele 73 de proiecte aprobate pentru finanțare pe 3 iunie s-a numărat și unul referitor la județul Vaslui. Acesta este „Înființare sistem de distribuție inteligent gaze naturale în comuna Grivița, județul Vaslui”, ce va fi finanțat cu suma de 41.918.789,73 lei. Inițial, investiția a fost depusă pentru finanțare prin POIM, însă a fost preluat în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Trebuie spus că, la nivel național, prin Programul „Anghel Saligny” s-a aprobat alocarea sumei de 7.500.000.000 lei pentru proiecte de realizare, extindere și modernizare a infrastructurii de distribuție a gazelor naturale. Din această sumă, județului Vaslui îi revin 211.842.757 lei pentru implementarea de proiecte ce vizează sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. După aprobarea investițiilor depuse de Grivița și Muntenii de Sus, mai sunt disponibili 69.621.093,45 lei, însă numărul proiectelor aflate în așteptare pentru fonduri se ridică la 33. Iar valoarea investițiilor depășește cu mult fondurile disponibile. (Adriana SUSNEA)

 

Citeste si

Week-end antrenant pentru vasluieni: proiecție de film, festival de artă și flash-mob de dans popular

Pentru că tot suntem la începutul sezonului estival, pentru acest week-end, autoritățile vasluiene au pregătit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.