Ministerul Dezvoltării alocă fonduri pentru dezvoltarea județelor Iași, Vaslui, Galați și Botoșani

În următorii ani, județul Vaslui, alături de Iași, Botoșani și Galați, dar și Republica Moldova vor putea realiza investiții în modernizarea unităților medicale, a școlilor, în turism, cultură, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei cu fonduri prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a participat, miercuri, 17 mai, la conferinţa de lansare a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, pentru perioada 2021-2027, desfășurată la Iași. Fiind vorba despre investiții ce au în vedere inclusiv dezvoltarea comunităților din Republica Moldova, la eveniment a luat parte și Veronica Sirețeanu, ministrul Finanțelor Publice din țara vecină.

Bugetul acestui program se ridică la suma de 85.878.268 euro, din care 77.290.439 euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8.587.829 euro este contribuția națională. Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră, respectiv din județele Iași, Vaslui, Galați și Botoșani (România), și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Domeniile vizate de acest Program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente și modernizate unități medicale și instituții de învățământ, vor fi reabilitate obiective turistice și se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătățirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire și instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populația din zonă vor fi organizate campanii de informare și conștientizare pentru prevenirea și reacția în caz de dezastre.

„Fie că vorbim de drumuri reabilitate, de modernizarea școlilor, de dotarea unităților medicale, fiecare investiție este făcută în folosul oamenilor din zonă. Pentru a putea primi finanțare, un proiect trebuie să aibă cel puțin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condițiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net”, a precizat ministrul Cseke Attila.

La evenimentul de lansare au fost prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților publice centrale și locale din România, precum și ai altor organisme interesate de accesarea fondurilor disponibile prin intermediul acestui Program.

 

 

Citeste si

Mâine se oprește apa în Podeni și Munteni! Se realizează conexiuni la rețele de apă!

Aquavas SA Vaslui – Sucursala Bârlad , aduce la cunoștință bârlădenilor că în data de 12 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *