Azi, când s-au împlinit 174 de ani de la nașterea inegalabilului poet Mihai Eminescu, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad a organizat câteva activități pentru a-l omagia pe patronul spiritual al instituției de învățământ. Cu atât mai mult cu cât, tot pe 15 ianuarie, s-a sărbătorit și Ziua Națională a Culturii, marcată anual încă din 2011, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
„Ne-am gândit că cel mai frumos mod de a marca această zi este să stimulăm artiști în devenire care sunt încă pe băncile școlii: elevii Școlii Gimnaziale de Arte «N. N. Tonitza», ai Liceului Pedagogic«Ioan Popescu» și elevii claselor de filologie ai liceului nostru. Le mulțumim, și pe această cale,atât lor cât și profesorilor îndrumători. Frumoasa sală de marmură a liceului a fost spațiul în care au avut loc ateliere de creație literară și artă plastică, o expoziție de carte legată de opera marelui poet,precum și un deosebit recital de muzică clasică.Într-adevăr, a fost o zi de sărbătoare și de bucurie într-o atmosferă caldă alături de prieteni ai școlii.Ne-am despărțit cu gândul la poetul nostru național, cu recunoştință şi mândrie că liceul nostru îi poartă numele, şi cu poeziile lui în suflete şi pe mini-felicitările cu versuri eminesciene dăruite de organizatori participanților”, a transmis profesor Veronica Mihaela Huiban, directorul liceului.
Dacă, acum, a fost sărbătorit patronul spiritual al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, pe 8 decembrie 2023, s-a sărbătorit împlinirea a 65 de ani de la înființarea unității de învățământ.
La începutul anului 1958, printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri, ansamblul de clădiri construit în oraşul Bârlad cu destinaţia Liceu militar sau Academie militară a fost transferat de la Ministerul Forţelor Armate la Ministerul Învăţământului, care a decis înfiinţarea unui Complex Şcolar, în care să fie instruiţi aproape toţi elevii din oraş.
Lucrările au fost finalizate în noiembrie 1958 şi tot atunci Inspectoratul Şcolar al Regiunii Iaşi a hotărât mutarea în noul local a tuturor elevilor din ciclul gimnazial şi liceal. Astfel, elevii din trei licee bârlădene (Liceul „Gheorghe Roşca-Codreanu”, Liceul de fete și Liceul Pedagogic) şi şase şcoli generale au devenit elevii noii instituţii de învăţământ care, printr-un ordin al Ministerului, a fost numit „Complexul Şcolar Bârlad”.