După aproape șase ani, în care nu a trecut nicio zi pe la serviciu, la Spitalul „Elena Beldiman”, pentru că a fost non-stop în concediu fără plată, asistenta care în tot acest timp a lucrat în Marea Britanie își va relua postul de la Bârlad.
Reprezentanții OAMMR îi vor da aviz de liberă practică pentru că a făcut dovada că aceasta a lucrat cu contract de muncă în străinătate, ca asistentă medicală.
„Vom elibera aviz de bună practică asistentei respective, întrucât IMI, organizație care verifică activitatea asistenților medicali din țările UE, și-a dat avizul. Asistenta medicală a prezentat contractele de muncă în baza cărora rezultă că a lucrat ca asistent medical în Anglia, așa că, din punctul nostru de vedere, este îndreptățită să primească avizul OAMMR.”, a declarat pentru NewsVaslui.ro, Elena Bleojan, președinta OAMMR, filiala Vaslui.
Așadar, cu avizul OAMMR și cu cel emis de medicul de medicina muncii, asistenta care a stat în concediu fără plată timp de 69 de luni își va relua locul de muncă la Spitalul „Elena Beldiman”.
Șefa RUNOS din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” recunoaște că asistenta nu a atașat în acest timp niciun document justificativ și că fostul manager, Daniela Borș, a semnat prelungirea concediului fără plată, deși ea i-a spus că este ilegal. Aceasta ne-a transmis articolul referitor la suspendarea contractului individual de muncă, conform ultimelor două CCM.
Aceasta a menționat și faptul că în Codul Muncii există un articol care face referire la suspendarea contractului individual de muncă prin concediu fără plată, dar nu specifică perioada. Inspectorii ITM o contrazic, însă.
„Există în Codul Muncii o prevedere prin care se stabilește că termenul maxim până la care se poate prelungi durata unui concediu fără plata, este de trei ani. În baza Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură, durata maximă este de 12 luni. Clar, concediul fără plată nu poate să se deruleze pe o perioadă de 69 de luni.”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.
Nu se poate spune că fostul manager al spitalului nu cunoștea legea, de vreme ce altei asistente, care a plecat în străinătate cam în aceeași perioadă cu colega ei favorizată, nu i s-au mai aprobat cererile de prelungire a concediului fără plată după trei ani. În cazul ei, s-a aplicat legea, adică i s-a desfăcut contractul de muncă.
Colectivul de cadre medicale este profund indignat de această manieră ilegală și discriminatorie, care trezește nenumărate semne de întrebare cu privire la ilegalitățile petrecute în ultimii patru ani la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad.
Prevederile Contractului Colectiv de Muncă și ale Regulamentului de Ordine Interioară au fost încălcate, iar singurul care ar fi trebuit să o tragă la răspundere pe Daniela Borș, fost manager, era primarul Dumitru Boroș.
„Ordonatorul principal de credite, în speță Primăria, este cea care ar fi trebuit să intervină în acest caz de încălcare flagrantă a legii.”, a adăugat Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM. Vaslui. (Mihaela NICULESCU)