Nu mai puțin de opt comune din județ, însumând aproape 16.700 de locuitori, nu beneficiază în prezent de serviciile unui medic de familie. În consecință, bolnavii sau cei care au nevoie de vreo adeverință medicală sunt nevoiți să bată drumul până la Bârlad, Vaslui sau în comunele apropiate cu dispensar.
În anul de grație 2022, când aproape toată lumea depinde de tehnologie pentru orice, încă mai există oameni în județul Vaslui care nici măcar nu se pot bucura de o minimă îngrijire medicală. Potrivit celei mai recente evidențe întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și făcute publice în cursul lunii iunie, nu mai puțin de opt comune din județ nu au încă un medic de familie.


Asta înseamnă că locuitorii acelor UAT-uri, undeva în jur de 16.700 de suflete, sunt nevoiți să bată zeci de kilometri dus-întors până la cele mai apropiate cabinete medicale din comunele limitrofe ori până la Bârlad / Vaslui, după caz. „Plimbarea” e necesară pentru a putea beneficia de adeverințe medicale (inclusiv în cazul elevilor), rețete pentru medicamente, trimiteri la medici de specialitate ori în vederea internării în spitale sau pentru un simplu consult la un medic de familie.
Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a DSP Vaslui, cele opt comune ocolite de medici de familie sunt: • Laza (la 14 km de municipiul Vaslui, populația comunei – 3.209 locuitori); • Poienești (la 19 km de municipiul Vaslui, populația comunei – 2.805 locuitori); • Bogdănița (la 29 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.527 locuitori); • Ciocani (la 11 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.669 locuitori); • Coroiești (la 24 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.979 locuitori); • Găgești (la 41 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.854 locuitori); • Ibănești (la 22 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.509 locuitori); • Mălușteni (la 34 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 2.108 locuitori). Un calcul simplu arată că, în total, 16.660 locuitori nu dispun de serviciile unui medic de familie la ei în comună.
Din acest motiv, conducerea DSP Vaslui îi anunță pe doctorii interesați că cele opt UAT-uri nu au dispensare cu medic de familie și că, în cazul în care le surâde ideea deschiderii unui cabinet medical în una dintre comunele enumerate mai sus, medicii pot obține informații suplimentare chiar de la instituția vasluiană. (Adriana SUSNEA)

