Cinci școli si cinci grădinițe de ultimă generatie din comuna Iana vor putea reprezenta un model pentru administrațiile din întregul judet Vaslui. Cele cinci școli si cele cinci grădinițe, sunt de invidiat. În cel mai scurt timp, dupa ce se va finaliza licitatia proiectului, unitățile de învățământ vor avea dotări ultra moderne si vor fi pregătite sa–si primească preșcolarii si școlarii.
Fiind vorba despre comuna Iana,iata ce localitati are, unde va fi licitatie în cateva zile: Iana, Halaresti, Silistea, Recea si Vadurile. Omul sfinteste locul si primarul Ionut Totolici sfințeste comuna Iana, fiind un om care a reusit saschimbe o comunitate în bine si să ofere normalitate comunității sale.
Recent a avut loc lansarea proiectului cu titlul: „Dotarea cu mobilier si echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Iana, judetul Vaslui”. Primaria Iana în calitate de beneficiar a demarat implementarea acestui proiect, ca urmare a semnării contractului de finanțare cu numarul 1039DOT ⁄ 2023, respectiv nr. 3850/11.08.2023. Data de începere a implementarii proiectului a fost 11 august 2023, urmând ca acesta să fie finalizat la data de 30 iunie 2024. Proiectul este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
„Obiectivul general al proiectului este sprijinirea unitatilor de invatamant din toata comuna Iana, invederea imbunatatirii exigentelor organizarii unui proces educational modern si incluziv, precum si dezvoltarea unui ecosistem digital de educatie si de formare in vederea reducerii decalajelor de invatare. Totodata, se urmareste asigurarea infrastructurii si a resurselor tehnologice necesare pentru cele zece învățământ din comuna Iana, asigurand astfel desfășurarea optima a procesului educational. Este pentru prima data cand avem la scoli si grădinițe un asemenea proiect si este poate prima asemenea modernizare școlară din judet, poate chiar din toata Moldova”, a spus primarul Ionut Totolici.
Scopul proiectului este asigurarea infrastructurii si a resurselor tehnologice necesare pentru unitatile de invatamant, permitand astfel accesul elevilor din cele cinci scoli si cinci gradinite, la tehnologie precum si asigurarea dotărilor necesare pentru îndeplinirea standardelor de calitate în sălile de clasa. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
➢ Dotarea cu echipamente TIC pentru organizarea in mediul virtual a celor 17 sali de clasa.
➢ Dotarea cu mobilier a celor 14 sali de clasa.
Valoarea totala a Contractului de finantare este de 752.030,61 lei , din care valoarea eligibila din PNRR este in cuantum 631.958,50 lei, valoarea TVA eligibil aferenta este de 120.072,11 lei, iar valoarea sumelor neeligibile este de 0,00 lei. Proiectul are o valoare eligibila de 752 030 lei numai de la bugetul de stat, iar recent (pe 28 martie a.c.) a fost scos la licitatie, urmand a fi depuse ofertele la SEAP.
I.Furnizare echipamente TIC pentru organizarea in mediul virtual cuprind: Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii ; Rutere de retea; Computere portabile; Imprimante laser; Scanere; Aparate de fotografiat; Microscoape .
II. Furnizare mobilier si materiale didactice specifice:Mobilier scolar; Mese, dulapuri, birouri si biblioteci; Scaunei; Cârlige sau suporturi de agatat
Planul National de Redesare si Rezilienta cu prinde dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamânt preuniversitar si a unitatilor conexe si anume: cinci scoli (doua clasele I-VIII si trei clasele I-IV), precum si cinci gradinite. Fiecare sat din cele cinci existente au cate o scoala si cate o gradinita.