Spre surprinderea organizatorilor, cea de-a doua ediție a Festivalului „Vasluiul Medieval”, desfășurat de această dată la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, a atras mai mulți participanți decât cea din 2023, din centrul Vasluiului. Mai mult de 10.000 de persoane au luat parte la numeroasele manifestări, care au inclus parada costumelor medievale, reconstituiri istorice de lupte medievale, spectacole de teatru, concerte, etc.
Între 5-7 iulie, Ansamblul Monumental „Podul Înalt” din Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, proaspăt reabilitat și modernizat cu fonduri europene, a găzduit a treia ediție a Festivalului „Vasluiul medieval”. Este vorba despre un eveniment organizat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui în parteneriat cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria Muntenii de Jos.
După cum spune și numele festivalului, organizatorii au pregătit o serie de manifestări care să reamintească de perioada medievală, de la concerte, o tabără medievală, ateliere de creație, dansuri medievale, până la jocuri de foc ori reconstituiri spectaculoase de luptă.
„Bine ați revenit la acest ansamblu monumental, la care noi, Consiliul Județean Vaslui, lucrăm de ceva timp și la care vom lucra în continuare, pentru a-l așeza acolo unde îi este locul. Sunt convins că va fi o a doua ediție a festivalului reușită, un festival frumos, care a rezultat în urma a două proiecte transfrontaliere, implementate de CJ Vaslui și Muzeul Județean «Ștefan cel Mare», alături de raioanele Hîncești și Soroca, împreună cu comuna Muntenii de Jos. Vor fi două zile frumoase, cu multe manifestări, iar la final v-aș ruga să ne transmiteți ideile și sugestiile dumneavoastră, pentru ca anul viitor, tot în jurul acestei date, să avem un festival și mai frumos”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, în deschiderea evenimentului.
„Vor fi două zile superbe la umbra marelui Ștefan, fiindcă aici, pe aceste ținuturi, a avut loc cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu, iar noi, cei din Muntenii de Jos, suntem mândri că am crescut aici și că istoria locurilor se confundă cu personalitatea voievodului Ștefan cel Mare”, a declarat, în continuare, Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos.
După discursurile din deschidere, a fost dat startul distracției, nu mai puțin de 3.000 de participanți asistând la manifestările organizate în cadrul festivalului. În deschidere, actorii Marius Bodochi, Ramona Ananie, Cătălina Rusu și Teona Perju, alături de voluntari ai festivalului, au oferit un moment superb de lumină, mișcare și interpretare, punând în operă piesa de teatru „Sub semnul lui Ștefan”. Aplauze au primit și membrii trupei „Showup”, care au oferit un inedit spectacol de foc. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică medievală, susținut de „Nomen est Omen”.
Dincolo de momentele artistice de pe scenă, cei prezenți s-au putut bucura de zone distincte, unde meşteşugari iscusiţi din toată țara și-au arătat măiestria în cadrul unor ateliere de armurărie și fierărie, pielărie și monetărie medievală. De asemenea, la Târgul meșteșugarilor „Popasul artizanilor” au fost scoase la vânzare cele mai interesante produse realizate din materiale naturale, iar la „Târgul de bunătăți” cei mai pricepuți bucătari au gătitpreparate tradiționale după rețete vechi.
În a doua zi, sâmbătă, au fost prezenți și mai mulți curioși, peste 5.000, dornici să afle mai multe despre Evul Mediu. Pe scena amfiteatrului de la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani au urcat Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache și Fanfara „Shukar de la 10 Prăjini”, care au oferit un spectacol plin de energie, intitulat „Două lumi”, concertul demonstrând pasiunea unor instrumentiști pentru muzica de calitate, plină de ritm, îmbinând muzica tradițională cu modernismul contemporan. La finele serii, organizatorii au oferit un superb foc de artificii.
Duminică, cea de-a treia și ultima zi a festivalului, a aparținut copiilor, care au fost introduși în lumea basmelor, actorii Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad oferind un moment de virtuozitate artistică grație piesei „Povestea Porcului”, o adaptare de Teodora Spînu, după Ion Creangă. Astfel, cei mici au petrecut o oră de haz și tâlc, fiind foarte atenți la peripețiile unui porc năzdrăvan, care în final devine Făt Frumos. O poveste magică, iar jocul actorilor a fost magistral, răsplătit cu aplauze de publicul care a făcut față căldurii sufocante.