Patrimoniul viu în curriculum pedagogic organizat la Grădinița nr. 5 Bârlad

de Crina BUTA


Pe 21 Martie, a fost o
zi de sărbătoare deosebită pentru cadrele didactice din cadrul Cercului Pedagogic nr. 2, zona Bârlad.  Activitatea a fost coordonată de profesoar pentru învățământul preșcolar, Roxana Iulia Marin, de la Gradinita cu P.P nr.5. Bârlad. Tema Cercului a fost „Patrimoniul viu în curriculum pentru educația timpurie” , la care au participat mai multe unități școlare din zona Bârlad: Gradinita cu P.P. nr.5 Barlad, Gradinita cu P.N nr.13 Barlad, Gradinita cu P.P nr. 4 Barlad, Gradinita cu P.N nr.23 Barlad si grădinițele din mediul rural: Pogana, Puiesti, Gherghesti, Pogonesti, Alexandru Vlahuta, Ibanesti, Suletea, Dodesti si Viisoara. Cercul  a debutat cu un program artistic, la care au participat mai mulți preșcolari de la grupele: Mijlocie A și Mare A,B și C.
Micuții au fost încântători, îmbrăcați in port popular si, la fel ca ei, toate cadrele didactice participante.

Ziua de desfasurare a activitatii cercului pedagogic nu a fost aleasa întâmplător, deoarece aceasta are mai multe semnificații. Cea aleasa a fost Ziua Internationala a poeziei”, care are o valoare culturală, reprezentativă pentru Bârlad.

Elena Farago, poeta pentru copii s-a nascut la Barlad,  in ziua de 29 martie, anul 1878, iar creațiile sale sunt cunoscute de cei mici de la grădinița ! Activitatea a debutat cu recitarea  poeziei Gandacelul, de catre un copil de la grupa mare.

Amplu program artistic pentru micuții de la grădinițe

La acest program artistic micutii au fost încântători , îmbrăcați în port popular si, la fel ca ei, toate cadrele didactice participante. Copiii au prezentat scurte momente artistice, oglindind obiceiuri si traditii românești. Grupul Dacii liberi, sub îndrumarea profesorului Corneliu Plesu au susținut un concert de muzica folk autentic, apreciat cu ropote de aplauze de catre participantii la Cercul Pedagogic.

Trupa Splendid” formata din dansatori profesionisti, a incheiat  seria momentelor artistice. Dansul popular a fost coordonat de doamna profesor, Moraru Monica, colaborator al gradinitei bârladene de mai multi ani.

Gazdele de la Grădinița  cu P.P. nr. 5 din Bârlad au deschis seria exemplelor de bune practici, precizand ca: includerea elementelor de patrimoniu in Curriculum pentru Educatia Timpurie înseamnă, in primul rând, obligativitatea cadrului didactic de a-l determina pe copil sa conștientizeze valorile creațiilor populare, sa pastreze si sa cultive interesul pentru cunoasterea traditiilor, frumusetea folclorului romanesc, dansul, cantecul si portul popular, casa traditionala romaneasca, obiceiurile si traditiile deosebit de bogate.

Privind educatia din perspectiva valorilor patrimoniului viu national, prin activitatile instructiv-educative desfasurate in gradinita, copiii pot invata: sa pretuiasca omul, cultura, munca, virtutile morale si crestine; sa acceada la fascinanta lume a culturii populare materiale si spirituale; sagaseasca similitudini intre practici din viata gradinitei si practici din viata locului natal; sa lege prezentul de trecut si de viitor; sa stie de unde vin si incotro se indreapta; sa isi formeze trasaturi pozitive de vointa si caracter, a precizat prof. Roxana-Iulia Marin.

A avut loc apoi o prezentare PowerPoint unde au fost proiectate imagini din cadrul activitatilor realizate de-a lungul timpului impreuna cu copiii din Gradinita cu P.P nr.5, pentru ca cei mici sa se familiarizeze cu valorile nationale si locale, sa le indrageasca, sa le respecte si sa le transmita mai departe. La final a avut loc o hora moldoveneasca cu cadrele didactice si copiii.

Cadrele didactice au fost foarte multumite de întreaga activitate a Cercului Pedagogic

Iata ce spun cadrele didactice, educatoarele participante la Cercul Pedagogic nr.2 de la Bârlad:

Munca tuturor cadrelor didactice din Gradinita cu P.P nr.5-Barlad, pregatirea copiilor si a intregii activitati, precum si desfasurarea ulterioara, a unui joc in echipa, creat de doamna profesor Marin Roxana-Iulia, responsabilul Cercului Pedagogic nr.2, a pus accent pe importanta transmiterii  descoperirii, promovarii si protejarii patrimoniului cultural traditional in randul prescolarilor, a precizat Oana-Denisa Chirila, directorul unitatii.

Am incercat sa amenajam un spatiu cat mai frumos si mai primitor, dar care totodata sa respecte tema Cercului Pedagogic, prin utilizarea diferitelor obiecte traditionale. Astfel, am reusit sa imbinam modernul cu traditionalul, acesta putand reprezenta chiar un model dupa care sa ne ghidam in activitatea didactica, pentru a putea reusi sa trezim curiozitatea prescolarilor, astfel incat ei sa isi doreasca sa pună întrebări, sa caute raspunsuri, sa fie motivati, sa observe si sa conserve valorile culturale mostenite de la  stramosi. Este de departe cel mai reusit Cerc Pedagogic pe care am avut onoarea si placerea sa il organizez aici la Gradinita  cu P.P nr.5 si doresc sa aduc alese multumiri: doamnei profesor Bejan Cristina-Nicoleta-Inspector pentru Educatie Timpurie- pentru indrumare si sustinere; celor doi invitati dl. profesor, Plesu Constantin Corneliu si dna. coregraf, Monica Moraru, care au adus un  aport autentic traditiilor si valorilor culturale romanesti, prin punerea in scena a celor două spectacole : muzica folk si dans popular; doamnei director, Chirila Oana-Denisa si colegelor mele, pentru implicare, deoarece, doar in acest fel putem forma o echipa de succes pentru generatiile de copii pe care le modelam. Feeback-ul din partea colegelor participante la activitate a fost acesta: Gradinita 5 de nota 10!”, a precizat responsabila Cercului Pedagogic nr. 2, Roxana-Iulia Marin, prof. învățământ preșcolar , Grădinița cu P.P. nr. 5 Bârlad.

Citeste si

Frații Negrescu din Bârlad, medaliați cu aur și bronz la Cupa „Danubius” de BJJ din Galați

În acest week-end, frații Darius și Sasha Negrescu, din Bârlad, au cucerit patru medalii la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *