După luni de așteptare, timp în care echipele constructorilor au finalizat ultimele detalii la Varianta Ocolitoare (VO) a Bârladului, iată că, în sfârșit, execuția investiției care va scoate traficul greu în afara orașului a ajuns la un stadiu de 100%. Drept dovadă, în aceste zile, a fost făcută și inspecția preliminară de către o comisie CNAIR pentru VO Bârlad. După cum anunță deputatul Adrian Solomon, în continuare, urmează să fie făcuți ultimii pași administrativi pentru recepția finală și darea în circulație a Variantei de Ocolire a Bârladului.
„Sperăm ca acest lucru să se întâmple la finalul săptămânii viitoare, 29-30 august. Coșmarul de zeci de ani al bârlădenilor se apropie de final. Mult a fost, puțin a mai rămas! Să nu uităm că finalizarea unei investiții înseamnă, înainte de toate, rigoare și respectarea legilor. Niciun obiectiv nu poate fi pus în exploatare până când beneficiarul nu verifică îndeplinirea obiectivelor din proiect de către constructor, iar acesta din urmă nu predă administratorului drumului lucrarea. Deși nu sunt angajatul CNAIR, mă văd obligat să vă țin la curent cu termenele finale din acest proiect, pentru care am lucrat aproape 20 de ani împreună cu doi primari, domnul Constantinescu și domnul Boroș, cu trei senatori, domnul Roibu, doamna Crețu și domnul Bîca, cu doi deputați, doamna Birchall și domnul Bentu, șase ministri ai transporturilor (2008-2024), cu domnul Laicu, director al Regionalei Iași a DN, și cu toți cei care, deși nu se văd, sunt mulți și buni, între ei remarcându-se domnul Cezar Chiper de la Primăria Bârlad. Nu în ultimul rând, trebuie menționați și toți primii miniștri ai Guvernului României din 2014 până astăzi, mulțumindu-i în mod special domnului Marcel Ciolacu, fără de care blocajele nenumărate ale proiectului nu s-ar fi rezolvat la timp”, a transmis deputatul social-democrat Adrian Solomon.
Reamintim ca VO Bârlad este formată dintr-un segment distinct și anume Varianta de Est, ce se desfășoară între DN 24, la intrarea în Bârlad, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 189.667.269,13 lei, după ce a fost suplimentată la finele lui decembrie 2020 cu mai mult de 3 milioane de lei. Din total, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (136.514.287,24 lei), iar 15% este cofinanțarea beneficiarului (24.090.756,56 lei).