Bârlădenii, invitați să joace fotbal, să alerge și să pedaleze

Pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilității, municipalitatea bârlădeană în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui și câteva ONG-uri locale cu profil sportiv, organizează, peste doar câteva zile, diverse competiții de fotbal, ciclism și cros pentru a promova inițiativele proprii în materie de mobilitate urbană durabilă, precum și creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative asupra mediului și calității vieții. Până pe 13 septembrie, la nivel național s-au înscris 24 de localități, iar la nivel internațional 2.214 din 41 de țări.

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), în acest an marcată între 16-22 septembrie, a fost introdusă în 2002, la inițiativa Direcției Generale pentru Mediu și Transport din cadrul Comisiei Europene, pentru a-i determina pe șoferi să renunțe măcar o săptămână la mașinile poluante în favoarea unor mijloace de transport ecologice. Acțiunea își propune să promoveze formele alternative de transport ecologic, atrăgând atenția că mișcarea îmbunătățește calitatea vieții în orașe și, în același timp, reduce poluarea aerului și pe cea fonică, precum și numărul accidentelor și pe cel al persoanelor obeze.

Tema anuală pentru SEM 2022 este „Conexiuni mai bune”.

După ce, în 2021, s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de sănătate ale mobilității urbane, tema din acest an, „Conexiuni mai bune”, celebrează obiectivul săptămânii europene a mobilității de a aduce oamenii împreună. Se dorește promovarea mobilității durabile, schimbarea comportamentală în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

„Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui încurajează administraţiile publice locale, organizaţiile non-guvernamentale, unităţile de învăţământ, companiile şi entităţile private să celebreze evenimentul ecologic «Săptămâna Europeană a Mobilităţii» şi recomandă înscrierea acţiunilor întreprinse pe platforma oficială a campaniei. Înscrierile activităților pe platforma EMW se fac astfel: • primăriile/autoritățile locale se pot înscrie cu inițiative/acțiuni/evenimente pe platforma mobilityweek accesând link-ul https://registration.mobilityweek.eu/login.php; • organizațiile non-guvernamentale, unitățile de invățământ, companii și alte entități private din județul dumneavoastră se înregistrează pe platforma mobilityweek accesând un alt link, și anume https://mobility-action.mobilityweek.eu/login.php. Pănă la această dată, s-au înregistrat pe aceste platforme Primăria Bârlad și Liceul Tehnologic «Ion Mincu» Vaslui”, au precizat, ieri, reprezentanții APM Vaslui.

Bârladul se alătură miilor de orașe din Europa care, peste câteva zile, vor organiza diverse activități pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilității. Concret, Primăria Bârlad în colaborare cu APM Vaslui și ONG-uri locale cu profil sportiv organizează, între 16 – 24 septembrie, câteva activități sportive în aer liber, sub egida „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”, la care sunt invitați copiii și tinerii din oraș.

Astfel, pe 16 septembrie, va fi marcată Vinerea Verde, prilej cu care bârlădenii vor călători gratuit cu autobuzul prin oraș. Acțiunea are drept scop promovarea și încurajarea utilizării transportului în comun și a mobilității urbane alternative de către localnici. Se dorește, astfel, diminuarea utilizării autoturismului privat, reducerea poluării și emisiilor de carbon, utilizarea prioritară a transportului public în comun, creșterea numărului de călători, reducerea costurilor pe călător transportat, precum și eliminarea blocajelor în trafic și reducerea numărului de accidente.

Între 16-18 septembrie, stadionul Municipal va găzdui cea de-a treia ediție a turneului de fotbal „Select”, pe două categorii – Open (fără limită de vârstă) și 35+ (doar pentru jucătorii peste 35 ani), iar pe 18 septembrie, pe arterele cartierului Mihai Eminescu se va desfășura a patra ediție a concursului de ciclism și tineret, organizat pentru a promova utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, prietenoase cu mediul înconjurător, dar și un stil de viață sănătos prin practicarea unui sport în locul unui mijloc de locomoție poluant. Ca și în anii precedenți, punctul de întâlnire al participanților este intrarea principală a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Nu în ultimul rând, pe 24 septembrie, de la ora 10.00, aleile Parcului „Mihai Eminescu” vor găzdui a doua ediție a Crosului copiilor.

De menționat că, la ediția din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității, până marți, 13 septembrie, s-au înscris 2.214 orașe din 41 de țări, inclusiv din Argentina, Costa Rica, Ecuador și Japonia care, între 16-22 septembrie, vor organiza diverse activități prin care doresc să marcheze SEM. Cele mai multe sunt din Austria (472), Spania (430 orașe), Turcia (202), Ungaria (154), Germania (137), Slovenia (96), Portugalia (85) și Franța (76).

La nivelul României s-au înscris 24 de localități, dintre care amintim Băile Herculane, București, Buhuși, Caracal, Onești, Oradea, Pitești, Odorheiu Secuiesc, Roman, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slobozia, Târgu Ocna, Tulcea și Videle. (Adriana SUSNEA)

 

 

Citeste si

O adolescentă de 16 ani din Vaslui a murit intoxicată cu monoxid de carbon

Tragedie în familia unei minore în vârstă de 16 ani, din Vaslui. În aceasta seară, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.