Aproape 100 de intervenții ale pompierilor vasluieni în minivacanța de Rusalii!

În cele trei zile ale minivacanței de Rusalii,pompierii vasluieni au intervenit în 98 de misiuni operative, dintre care 51 au fost misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat și descarcerare.

 

Ca de fiecare dată, și în minivacanța de Rusalii, pompierii vasluieni au fost la datorie! Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, în perioada 22-24 iunie, pompierii din județ au asigurat zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

În această minivacanță, la nivelul județului Vaslui au fost înregistrate 98 de misiuni operative, dintre care: 51 de misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat și descarcerare; 6 misiuni de limitare și lichidare a incendiilor; 3 misiuni de intervenție la accidente rutiere; etc.

„Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim: pe 22 iunie, în jurul orei 16.00, echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Bârlad au intervenit pentru limitarea și lichidarea a două incendii izbucnite la vegetația uscată din extravilanul orașului Murgeni. Au ars circa trei hectare și jumătate de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, cauza probabilă de izbucnire a celor două incendii fiind focul deschis în spațiu deschis. La ora 17.40, pompierii militari bârlădeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor specifice, din cauză că un bărbat amenința că va incendia o butelie încărcată cu GPL. În cele din urmă, barbatul a fost consvins sărenunțe la gest. Pe 23 iunie, la ora 8.45, pompierii bârlădeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și cu o ambulanțăSMURD pentru asigurarea zonei, evaluarea și acordarea primului ajutor victimelor unui accident rutier produs în localitatea Ivești, comuna Ivești. În accident au fost implicate două autoturisme în care se aflau cinci persoane. După evaluare și acordarea de prim ajutor, doar o persoană a acceptat să fie transportată la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal «Elena Beldiman»Bârlad de echipajul unei ambulanțe aparținând Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, substația Bârlad”, au menționat reprezentanții ISU Vaslui.

„Pe 23 iunie, după ora 15.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad Punctul de Lucru Murgeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă în sprijinul voluntarilor din Fălciu, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un lan de cereale păioase, în localitatea Fălciu, comuna Fălciu. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ șapte hectare. După circa o oră și jumătate, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Împrejurarea determinantă care a dus la izbucnirea incendiului a fost focul deschis în spațiu deschis. În aceeași zi, însă la ora 16.30, pompierii vasluieni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată din localitatea Bălteni Deal, comuna Bălteni. La sosirea echipajului de intervenție,exista riscul de propagare a incendiului la un imobil din apropiere. Incendiul a fost lichidat, bunurile aflate în pericol nefiind afectate. De la ora 17.15, echipajul ambulanței SMURD a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei fete în vârstă de 17 ani, minora fiind găsită căzută într-un canal aparținând unui agent economic din municipiul Vaslui. Victima a suferit traumatisme și o plagă tăiată în zona hemitoracelui posterior drept. După evaluare și acordarea primului ajutor calificat, fata a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Nu în ultimul rând, pe 24 iunie, la ora 12.00, pompierii vasluieni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la un autoturism care se deplasa prin localitatea Costești, comuna Costești. Incendiul a fost lichidat în câteva minute. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric. A ars compartimentul motor al autoturismului.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, au mai precizat reprezentanții ISU Vaslui.

Aceștia spun că, în ultmele 72 de ore, pompierii au acționat pentru stingerea a șase incendii, cinci dintre acestea fiind înregistrate ca arderi necontrolate (vegetație uscată, lan de grâu, miriște, mărăciniș). În total, au fost afectate circa 15 hectare de teren, cauza probabilă (comună) de producere a incendiilor fiind focul deschis în spații deschise.

Reprezentanții ISU Vaslui le reamintesc cetățenilor că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (art. 94, alin. (1), lit. n din OUGnr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenție, sancționându-se cu amendă între 7.500 15.000 lei, pentru persoane fizice, și între 50.000 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Citeste si

Piloții ACS Club Off Road Bârlad, locul doi la Cupa „Curita Sticlărie” 2024

Rezultat extraordinar obținut, în acest week-end, de un echipaj din cadrul ACS Club Off Road …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *